GINGER AND TURMERIC 60CAPS

25,00 KM

⇒ Štiti zdravlje srca i krvnih žila
⇒ Poboljšava moždane funkcije
⇒ Ublažava bolove i upalna stanja
⇒ Ima antikancerogena svojstva
⇒ Pomaže kod dijabetesa, demencije i Alzheimerove bolesti

Opis

Swanson Full Spectrum Đumbir & Kurkuma je snažna biljna kombinacija za zdravlje. Obje biljke se često upotrebljavaju kao začini u kuhanju, ali su se tradicionalno takođe upotrebljavale za poboljšanje zdravlja. Đumbir je dobro poznat po svojoj sposobnosti da smiri mučnine i probavu. Kurkuma je snažan antioksidant. Zajedno, ove biljke poboljšavaju cjelokupno zdravlje. Svaka kapsula sadrži 300 mg đumbira i 300 mg kurkume.

ĐUMBIR

Đumbir potječe iz Kine i spada u najzdravije i najukusnije začine na svijetu. Razlog tome je gingerol, glavni bioaktivni spoj u đumbiru koji ima snažne protuupalne i antioksidativne učinke. Pun je hranjivih tvari koje pogoduju zdravlju mozga i cijelog organizma, a u nastavku otkrijte 10 zdravstvenih prednosti đumbira koje podupiru i naučna istraživanja.

 

  • Sudjeluje u borbi protiv infekcija
    Gingerol iz đumbira može smanjiti rizik od infekcija. Zapravo, ekstrakt đumbira može inhibirati rast različitih tipova bakterija. Đumbir je vrlo djelotvoran protiv oralnih bakterija, povezanih s bolestima desni kao što su gingivitis i parodentoza. Svježi đumbir takođe može biti učinkovit protiv RSV virusa koji je čest uzrok respiratornih infekcija.
  • Može pomoći spriječiti rak
    Ekstrakt đumbira je proučavan kao alternativni tretman za nekoliko oblika raka. U istraživanju je sudjelovalo 30 pojedinaca koji su svakodnevno uzimali po 2 grama ekstrakta đumbira, što je značajno smanjilo protuupalne znakove u debelom crijevu.  Neka istraživanja tvrde da đumbir može biti učinkovit protiv raka gušterače, raka dojke i raka jajnika.
  • Pomaže pri liječenju hroničnih probavnih smetnji
    Jedna od sve češćih bolesti je dispepsija koju karakteriše bol i nelagoda u gornjem dijelu trbuha. Vjeruje se da je pokreće odgođeno pražnjenje želuca, a đumbir potiče brže probavljanje za 12 do 16 minuta. Nakon redovnog uzimanja đumbira, osim osoba s dispepsijom, i 24 potpuno zdrave osobe su primijetile ubrzanje probave za 50%.
  • Smanjuje šećer u krvi i rizik za bolesti srca
    Relativno nova istraživanja pokazuju da đumbir ima svojstva koja pogoduju zdravlju dijabetičara. U istraživanju su sudjelovali ispitanici s dijabetisom tipa 2 i svakodnevno su uzimali do 2 grama đumbira u prahu. Rezultati istraživanja su pokazali da se nivo šećera u krvi smanjio za 12%, ali i da đumbir može smanjiti rizik od raznih srčanih oboljenja.
  • Smanjuje nivo holesterola
    Visoki nivoi lošeg (LDL) holesterola povezani su s većim rizikom od nastanka srčanih bolesti. Provedeno je istraživanje u kojem je sudjelovalo 85 pojedinaca s visokim holesterolom koji su tokom 45 dana uzimali po 3 grama đumbira u prahu. Nakon mjesec i pol došlo je do smanjenja LDL holesterola.
  • Štiti od Alzheimerove bolesti
    Oksidativni stres i hronična upala mogu ubrzati proces starenja, a vjeruje se da su oni ključni pokretači Alzheimerove bolesti. Neki rezultati istraživanja pokazuju da đumbir poboljšava funkcije mozga kao što su radna memorija i pravovremene reakcije te smanjiti upalne reakcije u mozgu, a ove zdravstvene koristi đumbira se najbolje vide kod žena.
  • Smanjuje bol  menstrualnog ciklusa
    Provedeno je istraživanje u kojem je sudjelovalo 150 žena koje su uzimale 1 gram đumbira u prahu, tokom prva 3 dana menstruacije. Kod njih je đumbir uspio smanjiti bol jednako učinkovito kao i lijekovi, uključujući i ibuprofen.
  • Ublažava simptome osteoartritisa
    Osteoartritis je čest zdravstveni problem koji uglavnom zahvaća stariju populaciju. Radi se o degeneraciji zglobova, što dovodi do bolova i ukočenosti. Đumbir može ublažiti bol, a u kombinaciji s cimetom i sezamovim uljem smanjuje ukočenost, ako se koristi lokalno.
  • Liječi mučnine
    Đumbir je izuzetno učinkovit kod suzbijanja mučnine, pogotovo one jutarnje u trudnoći. Prema istraživanjima, samo 1,1 do 1,5 grama đumbira može smanjiti simptome jutarnjih mučnina. Iako ne postoji dovoljno dokaza, neki vjeruju da velike količine đumbira mogu povećati rizik od pobačaja, zato prije konzumacije svakako porazgovarajte s ljekarom. Osim toga, đumbir se kroz historiju koristio i kao lijek za morsku bolest jer blagotvorno djeluje i ublažava postoperativne mučnine i povraćanje, a ublažava i mučnine uzrokovane hemoterapijom.
  • Smanjuje bol u mišićima
    Osim svega navedenog, đumbir dokazano ublažava bol u mišićima. Svakodnevno konzumiranje 2 grama đumbira, kroz 11 dana, smanjuje bolove u mišićima, zahvaljujući brojnim protuupalnin svojstvima.

Ljekovita svojstva kurkume

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tokom stoljeća. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba od raka do Alzheimerove bolesti. U ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam.

Kurkuma koristi se za…

  • obnavljanje crijevne flore
  • smanjenje nadutosti
  • čišćenje jetre i žučnog mjehura
  • normalizaciju menstruacije
  • smanjenje upala kod artritisa
  • čišćenje krvi
  • stimulisanje rada metabolizma
  • kožne probleme
  • tegobe dišnih puteva
  • protiv gljivica i bakterija
  • protiv crijevnih parazita

Kod nas je kurkuma bila posve nepoznata do kasnih godina 20. stoljeća. Međutim, istraživanja sve više razotkrivaju ljekoviti sastav i djelovanje kurkume. Ovaj začin postaje sve popularniji ne samo u kuhinji, nego i kao dodatak prehrani. Po nutritivnim vrijednostima, kurkuma je bogat izvor željeza, mangana, vitamina B6, dijetalnih vlakana i kalija. Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma djelotvorna u liječenju artritisa, dermatitisa i ekcema, žgaravice, infekcija, čira, bubrežnih i žučnih kamenaca.

Đumbir i kurkuma danas važe kao veliki zaštitnici od mnogih vrsta tumora. Istraživanja su, zapravo, pokazala da đumbir smanjuje rizik od različitih vrsta raka, a izuzetno je djelotvoran u prevenciji karcinoma gastrointestinalnog trakta.

Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima, kurkumin sprečava mutacije stanica koje inače dovode do pojave tumora i raka.

U konačnici aktivne tvar gingerol i kurkumin imaju snažna protuupalna svojstva, ovi začini pomažu i kod natečenih, upaljenih i bolnih zglobova, odnosno artritisa.

PAKOVANJE: 60 capsula 

Brand

SWANSON