Kako ojačati imunitet na prirodan i siguran način?

Imunitet nas svojim sistemom i intenzivnim radom koji radi u korist kvaliteta našeg života svakog momenta brani od raznih bolesti i mikroorganizama koji prijete našem zdravlju. Onog momenta kada imunitet oslabi, tada oslabi i naše tijelo i javlja se bolest koja nas može ugroziti. Imunitet se tada, obzirom da je oslabljen, nije u stanju izboriti se s bolešću, stoga bolest napada sve naše stanice. Kako ojačati imunitet i kako u optimalnom stanju održavati ovaj veoma bitan dio našeg života? U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam sigurno pomoći.

Kako ojačati imunitet

Osigurajte svom tijelu kvalitetan san i odmor

Stanje i snaga imuniteta uveliko ovise o kvalitetnom snu i odmoru. Dokazano je kako manjak sna i odmora značajno ugrožava stanje našeg tijela i dodatno povećava rizik od nastanka raznih bolesti. Za naše zdravlje i snagu kompletnog organizma, spavanje i cirkadijalni ritam imaju veoma važnu ulogu.

Naime, kvalitetan sam pospješuje izlazak limfocita T u cirkulaciju i obezbjeđuje mu premještanje u limfne čvorove – oni na taj način pronalaze štetne mikroorganizme te ih uništavaju. Pomoću njih se imunitet bori protiv raznih bolesti i infekcija. Svakoj odrasloj osobi treba 7 ili više sati u toku noći kako bi tijelo moglo normalno funkcionirati. Adolescentima je potrebno od 8 do 10 sati a novorođenim bebama čak i do 14 sati dnevno.

Ukoliko imate poteškoće sa spavanjem, postoji nekoliko pravila kojih biste se trebali pridržavati. Prije svega je potrebno da izbjegavate napitke s kofeinom nekoliko sati prije spavanja, te da ne koristite mobitel, računar niti TV kako bi se um smirio i kako bi oči bile odmorne. Također, i kako biste izbjegli glavobolju pred spavanje koja može biti jako neugodna. Za kvalitetan san koji će vam obezbjediti snagu za naredni dan potrebna je i kvalitetna prehrana koja će tijelu pomoći da što bezbrižnije i zdravije sniva.

Zdrave masti su neophodne

Omega-3 masne kiseline veoma su važne za imunitet, i odgovorne su za smanjivanje lučenja upalnih molekula te djeluju protuupalno te snažno štite organizam.

Hrana koja je veoma bogata Omega-3 zdravim odnosno nezasićenim mastima su: maslinovo ulje, chia sjemenke, orašasti plodovi i masna riba. Te naravno, suplementi koje možete kupiti kako biste spriječili pojavu bolesti i zaštitili vaš imunitet kvalitetno.

Omega 3 masne kiseline povećavaju proizvodnju protutijela klase IgM, kojeg proizvode B limfociti – ova protutijela su veoma važan dio imuniteta i služe u borbi protiv infekcija.

Kako ojačati imunitet

Koristite nezaobilazne probiotike

Kada je u pitanju očuvanje imuniteta, probiotici su veoma važni. Radi se o mikroorganizmina koji se konzumiraju kroz hranu i suplemente. Konzumiranjem hrane koja je bogata probioticima pojačava se rad dobrih makterija te se spriječava razvoj loših bakterija.

Acidophilus, Bifidobacterium i Lactobacillus delbrueckii su bakterije koje se nalaze u probioticima a najviše istraživanja temelji se upravo na njima. 

Pitate se koja je hrana bogata dobrim bakterijama i šta biste trebali konzumirati? Namirnice koje biste trebali konzumirati a koje će vam pomoći pri proizvodnji dobrih bakterija su kefir, jogurti, sirevi i frementirano voće. Ove namirnice biste trebali u svoj organizam unositi svakodnevno, naravno, u normalnim količinama.  

Pazite na unos šećera i na pojavu gojaznosti

Naše tijelo je ponekad jako podložno traženju šećera i ugljikohidrata, te se osjećaj gladi i potrebe za navedenim može javljati često. To se događa zbog neuravnotežene ishrane. Rafinirani ugljikohidrati i dodatni šećeri povećavaju tjelesnu težinu i pri tome potpomažu razvoju gojaznosti, što dodatno donosi rizik za pojavu upala i raznih bolesti.

Gojaznost slabi imunitet kod svih uzrasta i tijelu je mnogo teže da se izboru sa infekcijama u takvom stanju jer su imunološke stanice ugrožene. Zbog velikog broja adipocita odnosno masnih stanica, može doći do manjka kisika u tijelu što potiče hronične upale.

Gojaznost kao i prekomjerna količina šećera i ugljikohidrata dovodi do slabljena tijela i imuniteta te izlaže naš organizam opasnosti.

Tamna čokolada za imunitet

Tamna čokolada je odlična za imunitet jer sadrži antioksidant teobromin. Ovaj antioksidant pomaže u jačanju imuniteta te štiti stanice tijela od slobodnih radikala. Slobodni radikali su molekule koje tijelo proizvodi kada prerađuje hranu, te mogu doprinijeti pojavi bolesti i infekcija. Ono što je važno napomenuti kada je tamna čokolada u pitanju jeste da je ona veoma kalorična i da ju je potrebno konzumirati umjereno. Također, kako bi tamna čokolada imala pozitivne učinke na zdravlje, mora imati bar 70% kakaa u svom sastavu.

Kako ojačati imunitet

Ne izlažite se stresu!

Stres je veoma jaka emocija, a ne okolnost, zbog toga veoma snažno utiče na cijelo tijelo i donosi jako veliku štetu organizmu. Iako je možda nemoguće sačuvati se od stresa nekada, ono što je važno jeste da pronađete način kako da se nosite s tom količinom negativnih emocija. Važno je, da se izborite s tim da ne utiče loše na vas, da ne upravlja vama i da kod vas ne izaziva smetnje po fizičko i psihičko zdravlje.

Dakle, od ključnog je značaja pri očuvanju imuniteta, da izbjegavate toksične situacije i toksične ljude, te da se suočite s problemima umjesto da ih nakupljate i dozvolite im da vas muče i tište.

Imajte na umu da hroničan stres uzrokuje mnogo zdravstvenih problema koji mogu biti veoma opasni po život, te uključuje i značajan pad imuniteta.

Fizička aktivnost je jako potrebna!

Sva istraživanja koja su sprovedena navela su fizičku aktivnost kao nešto što značajno doprinosti zdravlju tijela i imunitetu. Redovna fizička aktivnost smanjuje šansu pojave raznih oboljenja. Kada je riječ o aktivnosti, to može biti intenzivan i snažan trening, ali može biti i svakodnevna aktivnost i lagane vježbe bar do sat vremena dnevno. Ono što je važno jeste da vaše tijelo radi, a umjerena fizička aktivnost će vam pomoći, stoga, ne izbjegavajte šetnje, lagano trčanje, fitness i teretanu.

Zdrav način života koji uključuje svakodnevnu fizičku aktivnost podstaknut će bolju cirkulaciju u tijelu i bolji rad bijelih krvnih zrnaca. Praktikovanjem redovne fizičke aktivnosti riješit ćete se masnih naslaga, štetnih toksina koji će izaći kroz znoj, ali ćete se također riješti i štetnih misli i prekomjernog stresa.

Povrće, voće i cjelovita zrna žitarica

Hrana biljnog porijekla i žitarice su bogate raznim mineralima, vitaminima te antioksidansima koji će pomoći pri radu imuniteta i u borbi protiv patogena, odnosno loših mikroorganizama. Dobrobiti iz tih namirnica pomažu kod pojave bolesti i infekcija i uništavaju slobodne radikale.

Veoma je važno usvojiti zdrave navike i u svoju ishranu uvesti raznovrsno povrće, voće i zrna žitarica, kako bi vaš imunitet bio snažan i obogaćen. Biljna hrana također dobrinosi radu mikrobiote, odnosno pospješuje rad dobrih bakterija koje se nalaze u probavnom sistemu. Te dobre bakterije sprječavaju razvoj odnosno pojavu raznih infekcija i bolesti, te utiču značajno na proizvodnju vitamina B1, B2, B4, B6, B7 i K vitamina (koji je iznimno važan za zgrušavanje krvi), te folne kiseline i botina.

Kako bi vaš imunitet bio snažan, i kako bi vaše tijelo imalo snage da funkcionira i izdržava velike napore a vaš um da razmišlja bistro, zdravo i trezveno, raznovrsna ishrana je ključ uspjeha.

SUPLEMENTI će vam pomoći!

Znate li šta su suplementi? Suplementi su, dakle, dodaci prehrani koji sadrže vitamine i minerale koje tijeli ne unosi dovoljno kroz svakodnevno konzumiranje hrane i pića. Jako je važno napomenuti da biste se prije uzimanja suplemenata prvenstveno trebali obratiti stručnjaku, kako bi vam dao sve neophodne informacije i savjete prije upotrebe.

Kako ojačati imunitet

Koji su to najčešće korišteni suplementi koji potpomažu rad imuniteta?

  • Vitamin C – uzimanjem vitamina C kroz doze suplemenata u količini od 100-200 mg dnevno pomoći će imunitetu i spriječit će razne upalne procese.
  • Vitamin D – poznato je da se zbog nedostatka vitamina D mogu javiti razna oboljenja i infekcije, te se stanje nedostatka ovog vitamina može očitovati kroz pojavu problema s kostima, depresijom, nesanicom, glavoboljama itd. O uzimanju ovog suplementa trebali biste se također posavjetovati sa stručnjakom koji će vam dodatno pojasniti primjenu, doziranje i upotrebu ukoliko koristite određene lijekove, odnosno kortikosteroide i sl.
  • Cink – veoma je važan pri jačanju imuniteta i često se preporučuje od strane stručnjaka u kombinaciji sa C vitaminom kada se pojavi grip ili prehlada. Naime, uzimanjem 75 mg cinka tokom bolesti dovodi do bržeg izliječenja, što je i naučno dokazano.
  • Beta-glukan – nastaje izolacijom iz kvasaca i gljiva, dokazano snižava nivo kolesterola u krvi i potiče proizvodnju leukocita i trombocita, aktivira makrofage, pospješuje imunitet i smanjuje simptome prehlade te spriječava infekcije gornjeg dijela respiratornog sustava. 
  • Med – med je općepoznati ”svelijek” koji se hiljadama godina koristi u borbi protiv raznih bolesti i za jačanje imuniteta, umanjuje osjećaj glavobolje, spriječava pojave infekcija, čisti organizam od antioksidanasa i ima antimikrobno djelovanje.

Suplemente možete kupiti u raznim oblicima. Dakle u obliku tableta, kapsula i sirupa za imunitet za djecu. Prije primjene biste se svakako trebali posavjetovati sa stručnjacima koji će vam dodatno objasniti primjenu, doziranje, i dozvoliti korištenje u ovisnosti od stanja vašeg organizma i tijela.

Do sljedećeg čitanja.

Fitnessmarket.ba

Pratite nas

Posljednji članci

Posljednji članci

Taurin i energija: Kako taurin podržava vašu svakodnevnu energiju
19jun

Taurin i energija: Kako taurin podržava vašu svakodnevnu energiju

Taurin je organsko jedinjenje koje se prirodno javlja u tijelu sisara, uključujući ljude. Iako se često povezuje sa sportskim napicima…

Zašto je glutamin važan za oporavak mišića?
12jun

Zašto je glutamin važan za oporavak mišića?

Glutamin je jedna od najobilnijih aminokiselina u ljudskom tijelu, posebno u mišićnom tkivu. Ona igra ključnu ulogu u brojnim metaboličkim…

BCAA napici kao podrška oporavku nakon treninga
06jun

BCAA napici kao podrška oporavku nakon treninga

Oporavak nakon treninga igra ključnu ulogu u postizanju fitness ciljeva, bez obzira da li ste profesionalni sportaš ili rekreativac. Rješavanje…