Vitamina E

20,00 KM

30 tableta

Opis

Vitamin E je najsnažniji vitamin koji je topiv u mastima, a njegovo antioksidativno djelovanje štiti polinezasićene masne kiseline u fosfolipidima i lipoproteinima plazme, sprječavajući oštećenja staničnih membrana. Ovaj važan vitamin apsorbira sluz crijeva, zahvaljujući i konzumaciji masti kao dijeta.

Njegova prisutnost u crijevima također pogoduje apsorpciji drugih vitamina, poput vitamina A, vitamina C i vitamina B skupine. Vitamin E se vrlo lako pogoršava i vrlo je osjetljiv na toplinu, što znatno smanjuje njegovu koncentraciju. Prekomjerno rafinirani proizvodi koji se nalaze u “modernoj” prehrani osiromašeni su vitaminom E, pa je uvijek bolje odabrati namirnice koje su po mogućnosti sezonske i / ili organske. Nedostatak vitamina E, uzrokovan suptilnim disbalansom ili sve manjim sadržajem mikronutrijenata u mnogim namirnicama koje nalazimo u supermarketu, može rezultirati pravim nedostatkom.

Zbog svoje uključenosti u različite fiziološke mehanizme u našem tijelu, nedostatak vitamina E može dovesti do različitih vrsta povezanih problema. U našem tijelu vitamin E djeluje prvenstveno kao snažan antioksidant, štiteći nas od oštećenja slobodnih radikala, toksina iz hrane, zagađenja i UV zraka, koji mogu oštetiti stanične membrane masnih kiselina i olakšati nastanak degenerativnih bolesti. Zbog toga ovaj vitamin djeluje protiv djelovanja staničnog starenja. Njegova antioksidativna snaga štiti naše oči od oštećenja uzrokovanog starošću, osobito makularne degeneracije mrežnice (tipične za starije osobe) i od stvaranja katarakte, gdje se vjeruje da oksidativni stres može odigrati značajnu ulogu. Zbog toga su istraživanja pokazala da je njezina integracija vrlo korisna u prevenciji makularne degeneracije.

Također djeluje protuupalno i jača imunološki sustav koji djeluje protiv stvaranja nitrozamina (kancerogena sredstva koja nastaju u želucu od nitrita prisutnih u našoj hrani). Nekoliko vrlo zanimljivih studija pokazalo je da vitamin E posjeduje svojstva koja štite kardiovaskularni sustav. Vitamin E ima određeni utjecaj na inhibiranje “loše” oksidacije LDL kolesterola i sprječava aterosklerozu, inhibira agregaciju trombocita i, stoga, stvaranje krvnih ugrušaka, provodeći djelotvorno vazodilatacijsko djelovanje (kao rezultat toga je također indicirano za hipertenzivne subjekte ).

Nedavna istraživanja pokazuju da vitamin E provodi neuroprotektivno djelovanje s obzirom na oksidativni stres, odgađajući kognitivni pad i sprječavajući pojavu degenerativnih bolesti kao što je Alzheimerova bolest. On ima vrlo važnu ulogu u koži, pa se koristi iu kremama na dermo-kozmetičkom polju, kao što su proizvodi protiv bora, hidratizirajući i umirujući za nadraženu, suhu, crvenu i dehidriranu kožu. Antioksidativno djelovanje vitamina E hrani i štiti kožu od djelovanja slobodnih radikala, glavnog uzroka starenja kože i oštećenja stanica, kao i sprečavanja oštećenja od pretjeranog izlaganja UV zrakama. Vitamin E se dugo koristi u oba područja ginekologije i muške neplodnosti.

Ženama pomaže u uravnoteženju menstrualnog ciklusa i značajno smanjuje rizik od pobačaja. Tijekom faze menopauze, pomaže u poboljšanju neugodnih efekata kao što su vruće trepće i glavobolje. S druge strane, antioksidantno djelovanje je važno za muškarce jer štiti spermatozoide suzbijanjem slobodnih radikala koji su odgovorni za oštećenje DNK spermatozoida.

PAKOVANJE:30 kapsula
SERVIRANJE:1 kapsula
SERVIRANJA:30

Brand

YAMAMOTO